Babymassage


-Waarom babymassage?:

Aanraken en aangeraakt worden behoren tot de eerste levensbehoeften van de mens.

Voor een pasgeborene is aanraken de eerste “taal,” het eerste communicatiemiddel, en het speelt een essentiele rol bij de vorming van de relatie tussen ouder en kind.
Door middel van de babymassage kun je liefde en emotie uiten en aan zijn/haar behoefte aan lichamelijk contact voldoen.

Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat baby’s die weinig aangeraakt of geknuffeld worden zich minder goed ontwikkelen, en dat couveuse-baby’s vaak  eerder naar huis kunnen als ze veel rondgedragen of gestreeld werden.


Massage heeft zowel geestelijk als lichamelijk een positieve werking, waardoor de baby zich in alle opzichten prettig gaat voelen.

Lichamelijk:

-          bevorderen van de bloedsomloop,

-          ontspanning van de spieren,

-          Stimuleert de groeihormonen vanuit de hypofyse,

-          Bevordert de spijsvertering,

-          Vergroot het ruimtelijk besef, het “heel zijn” (een baby heeft nog geen besef van zijn hele lijfje)

Geestelijk:

-          Het kindje voelt zich welkom, veilig en bevestigd,

-          Door regelmatige massage neemt de circulatie van cortisol (een stresshormoon) af, dit effect is blijvend en houdt dus ook aan tussen massages door,

-          Massage stimuleert het vrijkomen van endorfinen in het lichaam, een stofje wat pijn onderdrukt en waardoor je je lekkerder voelt.

-De cursus:


Deze bestaat steeds uit een deel theorie en een deel praktijk.

-Onderwerpen in het theoriedeel zijn natuurlijk de babymassage zelf (oorsprong, effecten, e.d.), maar ook bijv. de motorische ontwikkeling van de kleintjes.

-In het praktijkdeel komt stap voor stap de massage van het hele lijfje aan bod. Dat kan niet te lang achter elkaar want het is erg intensief voor de kleintjes: een kwartiertje babymassage staat voor hen gelijk aan een uur fitness voor ons!

De massagetechnieken zijn niet ingewikkeld, en waar het uiteindelijk om gaat is dat je met aandacht met je kindje bezig bent.

-Verder is er natuurlijk genoeg tijd voor het rustig aan- en uitkleden van je baby, voor vragen, ervaringen uitwisselen en een kopje thee!

-Babymassage kan in principe gegeven worden vanaf ongeveer 6 weken tot ongeveer 7 maanden.

-De kosten voor een les van 1,5 uur zijn 15 euro (incl. massage-olie en natuurlijk koffie/thee en iets lekkers!)

-Dag en tijd worden in overleg met de cursisten gepland. In de ochtend heeft de voorkeur omdat de babytjes ’s avonds vaak al wat te moe zijn, en daarom minder open staan voor de massage.

-Lokatie: Gezondheidscentrum De keen (Voorsteven 98) of fysiotherapiepraktijk Balink/Huijsmans (Waldhoornlaan 208). Dit is ook afhankelijk van dag en tijdstip.

-Aan huis: De cursus kan ook aan huis gegeven worden. Lekker in je eigen omgeving met vriendinnen of mede-cursisten van de zwangerschapscursus!